hide

Read Next

Războiul stelelor

Star Wars sau ”The world is not enough”. În mod ironic și paradoxal, cucerirea spațiului a început după ce a fost clar ca lumina zilei că planeta Pământ se îndreaptă spre autodistrugere. De aici, și dorința de a stabili forme de viață și civilizație pe alte planete. Războiul stelelor este transpunerea iluzorie și fantastică a distrugerii pământului la nivelul distrugerii galactice sau universale. Este un orgoliu nemăsurat al omului actual, spălat pe creier, de a distruge pe scară largă ceea ce a distrus pe scară mică. Viața. Dragostea. Magia.

Nu este de aceea, întâmplător, că războiul stelelor este unul tehnologic. Trebuie să înțelegem că tehnologia și, mai ales, actuala tehnologie, este o prelungire a conduitei războinice și distructive a civilizației actuale. Inventarea becului este, din această perspectivă, doar o bornă pe calea inventării armelor de distrugere în masă. Ne aflăm în aceeași logică. Este hilar că oamenii cred că becul este o atât de mare invenție. De fapt, energia luminoasă ar putea fi emanată chiar de corpurile noastre, dacă am ști cum s-o activăm. De ce să fim sclavii carburanților și ai petrolului care declanșează războaie? Putem să ne deplasăm singuri prin cosmos prin doar puterea minții. De ce să nu investim în magie? Care este miza actualei revoluții tehnologice? Ce vrem să devenim?

Alvin Toffler arăta, în ”Șocul viitorului”, că tehnologia va lua locul industriei și ca milioane de oameni își vor schimba preocupările și modul de viață. Aceasta s-a dovedit a fi adevărat. Pe de altă parte, un alt ideolog, Samuel Huntington, arăta că secolul XXI va fi cel al conflictelor religioase și al războaielor inter-civilizaționale. Pe noi, acest fapt ne preocupă în mod special. Și asta deoarece, pe harta creată de Huntington, civilizația ortodoxă se oprește pe hotarul dintre Transilvania și vechiul regat, pe când Transilvania însăși este atribuită unei alte sfere civilizaționale, ceea ce scindează România în două. Care este miza? De ce, recent, guvernul Ungariei a fost acuzat, pe față, de către SUA, că face politica Rusiei? Și de ce tot mai multe state europene, precum Germania și Franța, se asociază din punct de vedere economic cu Rusia?

Toata energia popoarelor va fi, se pare, concentrată și epuizată în a dezvolta tehnologii care să guverneze asupra spațiului cosmic. Dar aceleași tehnologii vor fi folosite și pentru controlul ideologic al cetățenilor statelor de pe Pământ. Aceeași tehnologie care năzuiește să descopere și să cunoască spațiul este și va fi folosită pentru a subjuga oamenii și pentru a-i domina. Nu este oare acesta un imens semn de întrebare?

Noi încă gândim pentru a menține și îmbunătăți un status-quo care, credem noi, este singurul garant al civilizației și bunăstării noastre. Dar, oare, nu există și o altă cale? Care este, de fapt, calea? În momentul în care țările nordice au la bază cel mai performant sistem de educație și de protecție socială, țări întregi din Africa se zbat în cea mai cruntă foamete. De aici tragem concluzia că dezvoltarea este inegală și că guvernarea spațiului nu este planificată a fi făcută de toți cetățenii uniți ai planetei, ci doar de către o anumită elită care se află localizată în anumite state și nuclee de civilizație. Ce se întâmplă cu restul? Vor fi abandonați?

Le blog Aranger fait peau neuve!

On FredRanger

Pour la nouvelle année, j'ai décidé de changer le look du blog Aranger. Maintenant propulsé par la nouvelle version de Wordpress 2.0 et basé sur le design K2, plusieurs petites nouvelles fonctionalités sont au menu dans ce que j'appellerai la version 2.0 du site. Vous noterez, cependant, que plusieurs portions sont en anglais... je m'attarderai à les traduire aux cours des prochaines semaines.

Je metterai également en-ligne un premier podcast pour 2006 plus tard dans la soirée!

A tantôt.

Rendering New Theme...